En cirkel i en firkant

Dato:

30. august – 17. september 2010

Formål med øvelsen

Frem for alt har dette været en øvelse i at fokusere blikket på genstandes geometriske former.

Normalt kategoriserer min hjerne objekter ud fra deres funktion; En iPod kan spille musik, et vejskilt informerer om trafikreglerne og et hjul får en cykel til at køre.

Men med kameraet om halsen oplevede jeg, hvordan både iPod’en, vejskiltet og cykelhjulet foran vinduet blev reduceret til en cirkel i en firkant.

Fotografiet som skitse

At tillade mig selv at arbejde med det enkelte foto som en hurtig skitse har været befriende.

At slippe ambitionen om, at hvert billede potentielt skal være værdigt til et print har været en lettelse.

At gøre brug af den automatiske “P”-indstilling for at lægge al min energi i at bruge øjnene har været nyt for mig.

At tillade lukkertider, der tydeligvis ville resultere i slørede billeder har jo været decideret grænseoverskridende!

Valg af udstyr

Kamera og objektiv: Canon EOS 500 + Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 USM

Film: Ilford Delta 400 med 36 billeder

Jeg valgte dette helt simple spejlreflekskamera på grund af dets hæderlige lysmåler, diskrete størrelse og faste fokuspunkt.

Sammen med en relativt kompakt all-round zoom med beskeden lysstyrke var det et kamera, jeg ikke havde nogen betænkeligheder ved at tage med i det daglige.

Det var også så tæt på point & shoot tilgangen, jeg kunne komme uden at opgive muligheden for at ændre brændvidde.

En klar fordel har været, at det ligner de fleste digitale spejlreflekskameraer, som turister og andre fotografer i gadebilledet går rundt med. Så jeg oplevede ingen hævede øjenbryn.

Temaet en cirkel i en firkant var åbent nok til at jeg havde mod på 36 billeder, og sidste halvdel af rullen blev også eksponeret på en enkelt produktiv dag.

Og endelig valgte jeg en sort/hvid film fordi farver ikke spillede nogen rolle for motiverne.

Lært undervejs

Det er en luksus og et privilegium at kunne bruge øjnene udelukkende til at se potentielle motiver; Ingen små børn at holde øje med. Ingen trafik at navigere i. Ingen computerskærm at stirre sig blind på.

Øvelsen har været mit første bevidste skridt væk fra at tage genstande for pålydende og i stedet fokusere på deres visuelle karakteristika.

At holde øje med bestemte geometriske former har været et særdeles brugbart filter for de mange synsindtryk, man hele tiden udsættes for.

Cirkler i firkanter er tilsyneladende i vid udstrækning menneskeskabte; En tur gennem skoven bød f.eks. ikke på et eneste billede.

At strække øvelsen over 36 billeder taget i løbet af  nogle uger er en god måde at fastholde fokus over tid og føles mere givtigt end bare at afsætte en time til at tage et par billeder ud fra samme tema.

At se billederne side om side her på bloggen minder mig om, hvordan billeder set i sammenhæng kan noget andet end det enkeltstående fotografi. Jeg påtænker ikke at få lavet et stort print af et eneste af disse billeder, men set i samlet flok giver de en god følelse af at have skabt noget, der er værd at kigge på.

I den lavpraktiske afdeling: Drop kamera-remmen! At tage kameraet op af tasken og lægge det tilbage igen gøres unødigt besværligt af en rem, der alligevel ikke er i brug.

Endelig lærte jeg undervejs, at det skal være okay at bruge filmen på enkelte billeder, der falder uden for temaet. Det er mere ærgerligt at gå glip af et potentielt godt billede, end det er at måtte nøjes med 32 billeder, der holder sig inden for det givne tema.

En cirkel i en firkant II

En mere krævende version af denne øvelse ville være at lægge sig fast på motiver, hvor cirklen og firkanten ikke er en del af samme objekt.

Der er enkelte billeder ovenfor, der opfylder dette krav, men i hovedparten af tilfældene er hænger de sammen som én genstand.

Reklamer

2 responses to this post.

 1. Posted by Jesper on 24. september 2010 at 15:49

  Meget inspirerende!

  Jeg synes særligt godt om dem, hvor cirklen og firkanten er separate genstande, men også dem, hvor hverdagsobjekter som iPod’en overraskende er forvandlet til rent formssprog uden fremhævelse af funktionalitet.

  Svar

  • Tak for kommentaren, Jesper!

   Jeg kan også godt lide, at konteksten er med til at bestemme, hvordan vi opfatter velkendte genstande som f.eks. iPod’en. :)

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: