Portrætter og præstationsangst


Illustration: Min kone fotograferet i klædeligt vindueslys

Jeg elsker, når andre formulerer mine synspunkter for mig!

Som nu i bogen 52 Photographic Projects, hvor en Kevin Mason skriver om det at tage portrætter:

“Put it off as long as you can.

Once you can pick the time of day, position, camera, lens, and approach that will make something inert like a phone booth or trash can look interesting, then move on to models.”

Først når lyslægning og kamerateknik ligger helt og aldeles på rygraden, har jeg personligt mod på at tage skridtet videre mod min ambition om en dag at kunne portrættere mennesker, jeg ikke kender indgående.

Og selv da vil jeg være helt grøn ud i kunsten at få et andet menneske til at åbne op og slappe af foran et kamera, lige som posering er et område, jeg slet ikke har studeret endnu.

Så jeg vil fortsat observere lysets fotografiske kvaliteter i det daglige og fortsat undersøge, hvad de forskellige kameraer, optikker og film, jeg har til rådighed, kan berige et portræt med.

Vel vidende, at det er okay ikke at springe i fra 10-meter vippen, før jeg er klar. :)

Reklamer

2 responses to this post.

 1. Hmm, der må jeg nok være uenig. Hvis man har inderligt lyst til at portrættere andre mennesker, skulle man så lade være fordi nogen andre synes det er for tidligt?

  Svar

 2. Man skal selvfølgelig selv bestemme, hvornår man kaster sig ud i portrætfotografi, uanset hvad der står i én eller anden bog.

  Personligt venter jeg af egen fri vilje til den dag, hvor jeg tør tro på, at jeg kan portrættere et menneske, jeg ikke kender indgående, på en måde, hvor vedkommende føler, at det har været ulejligheden værd.

  Så længe mine bekymringer kredser mere om teknik og lys end om modpartens fysiske og psykiske velbefindende, føler jeg mig ikke klar.

  I sidste ende er det måske et spørgsmål om temperament. Nogle går på med krum hals og bekymrer sig måske i starten mindre om, hvorvidt den portrætterede for alvor føler sig flatterende gengivet og om, hvorvidt portrættet viser andet end personens overflade.

  Selv vil jeg gerne gå til opgaven med en øget bevidsthed omkring de reelle udfordringer ved at portrættere andre mennesker, og hvordan jeg løser disse.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: